Derdeklassers nemen restaurant over

In Winsum vond onlangs een bijzonder evenement plaats. Het restaurant ‘De Jongens uit de buurt’ werd voor één dag overgenomen door enthousiaste derdeklassers van Het Hogeland College Winsum. De overname was een project binnen het profiel Dienstverlening en Producten (D&P). Met hun vaardigheden op het gebied van marketing en hun creativiteit verzorgden de leerlingen een avond vol culinair plezier.

De voorbereidingen voor dit evenement waren intensief en duurden enkele maanden. De leerlingen werkten in groepjes. Ze doken in de wereld van de marketing, bouwden een website, creëerden een huisstijl en ontwikkelden de menukaart. Ook rekenden ze in Excel uit hoe duur de avond zou worden. Uiteindelijk werden de resultaten aan Ruud van Barneveld(eigenaar van ‘De Jongens uit de buurt’)en zijn medewerkers gepresenteerd. Roshani vertelt dat ze veel heeft geleerd: ‘We hebben met het programma Photoshop gewerkt om het logo, de menukaarten, een placemat te maken. Alles moest perfect passen. Dat was soms best lastig, maar het resultaat mocht er zijn.’

Verschillende rollen

Op de grote avond waren ouders, grootouders en docenten uitgenodigd als gasten. Ze genoten van culinaire hoogstandjes. Met spareribs, vega Wellington met rode biet en een grand dessert vol verrukkelijke smaken, was het menu zorgvuldig samengesteld met lokale producten. De leerlingen namen verschillende rollen op zich, zoals in de bediening, als keukenhulp en afwasser. Twee professionele koks waren aanwezig om de leerlingen te begeleiden en hun expertise te delen.

Roshani heeft van haar rol genoten. ‘Ik vond het vet leuk om in de bediening te zitten. Ik houd ervan om lekker sociaal bezig te zijn. Lekker kletsen, alles rondbrengen. Af en toe had ik een beetje last van trillende handen. Het was geweldig om mensen uit mijn eigen klas met dienbladen rond te zien lopen. Alles verliep goed, het kon niet beter gaan. Ik zou hier graag willen werken en heb het al aan de kok gevraagd. Hij gaat nog verder informeren. Ik hoop echt dat het lukt, want het lijkt me geweldig.'

Ook Merijn vond het een leuk project en is tevreden over het resultaat. ‘Het was spannend omdat we alles zelf moesten regelen. Ik heb de hele avond in de keuken gestaan en van alles gedaan, van het klaarmaken van aardbeien voor het ijs tot aan de afwas. Kortom, ik heb van alles en nog wat gedaan. De gasten hadden het, zo leek het, erg naar hun zin. Ze zagen er allemaal blij uit.’

Kevin stond achter de bar en bereidde de drankjes. ‘Ik werk zelf ook in de horeca en werk met mensen die ik eigenlijk niet goed ken. Nu werkte ik met mensen van mijn eigen klas, dus dat was wel gaaf om te doen. Het was heel bijzonder om mijn klasgenoten zo serieus bezig te zien. Ik wil meneer Van Barneveld echt bedanken voor deze kans. Dat hij dat aandurft. Het is niet niks om een restaurant een dag te runnen. Ik denk dat er niet veel scholen zijn die zo’n opdracht hebben. Mijn ouders, mijn zusjes en mijn oma vonden het ook heel erg leuk.’

Restauranteigenaar Ruud was onder de indruk en uit zijn bewondering voor de toewijding van de leerlingen.‘Ik vind het belangrijk om mijn maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Het was prachtig om te zien hoe de leerlingen zich vol overgave inzetten en zo ervaring opdoen in de horeca.’ Met een glimlach: ‘Bovendien zou het natuurlijk mooi zijn als ze later hier willen werken.’

Media
  • Dit noem je nou shinen
  • Het toetje
  • De gasten smulden er rustig op los

Contactgegevens