Natuurkundereis VWO 6 naar CERN

De lift neemt ons mee, 100 meter de diepte in. Daar onder de grond rust het CMS-monster. Het gromt en sist, wachtend op een nieuwe gelegenheid om toe te slaan. Een kans om de werkelijkheid te ontrafelen, de natuur uit elkaar te rijten. En wij kijken mee.

Acht leerlingen van de vwo 6 klas en een docent zijn op natuurkundereis naar CERN Genève. We vallen van de ene verbazing in de andere. We vergapen ons aan alles wat deeltjesfysica boeiend maakt: een ringversneller, supergeleidende magneten, trilholtes, elektronica en computers. Maar dan allemaal in XXXL uitvoering.

Dit jaar is het tijd voor onderhoud op CERN, en dus staan de experimenten tijdelijk stil. Er is geen bundel en de Compact Muon Solenoid (CMS) is uit elkaar geschoven zodat we haar binnenste kunnen bekijken. Dit enorme apparaat (15x15x21 meter) bestaat uit vele detectoren, de calorimeters en vooral de enorme muonkamers trekken de aandacht. En in het midden de bundelpijp waar protonen met 99,9999991% van de lichtsnelheid op elkaar zullen botsen. Voor de kenners: 7 TeV energie.

Op CERN bestuderen ze de details van het heelal, de extra dimensies en donkere materie maar vooral de bouwstenen van onze wereld, de ‘legoblokjes’ van alles wat wij kennen en kunnen. En nu komen we er langzamerhand achter waarom dat de bouwstenen zijn.

Twee dagen vliegen voorbij en voor we er erg in hebben, zitten we weer in de bus, een lange reis door de nacht naar Warffum voor de boeg.
Media
  • 1

Contactgegevens