Leerlingen kruipen in de rol van monteur

Een avontuurlijke snuffelstage bij Noordgastransport bracht leerlingen uit Uithuizen mooie ervaringen en waardevolle leermomenten.

Tijdens de stage gingen de leerlingen twee keer per week naar de fabriek om een oude gasmotor met compressor te demonteren. Deze moest plaatsmaken voor een elektrische motor. ‘Dat leek me leuk voor de jongens’, vertelt Ronald Klip, operationeel supervisor bij Noordgastransport (NGT). De organisatie bezit bijna 500 kilometer pijpleiding in de Noordzee en brengt aardgas aan land.

Thijn, Ruben en Jarno vertellen over hun ervaringen en wat ze hebben geleerd tijdens deze stage. Het zijn vooral ook de grappige momenten die hen zijn bijgebleven. Thijn werkte op de steiger, waarbij gereedschap regelmatig naar beneden viel. ‘Dan moest je steeds helemaal naar beneden lopen om het op te halen’, lacht hij.

Jarno herinnert zich een incident waarbij iemand per ongeluk zijn hoofd stootte. Door het gebruik van veiligheidshelmen zijn er geen verwondingen opgetreden. Verder geldt er een streng werkvergunning systeem waarin duidelijk aangegeven staat dat werken boven elkaar verboden is. Hier wordt ook voor getekend.

De jongens hebben ook veel geleerd. Ruben vertelt dat ze vrijwel alles mochten proberen en doen. Hij mocht kleppen verwijderen en bouten losmaken. ‘Als je er echt niet uitkwam, kon je altijd vragen stellen’, zegt hij. ‘Ik heb hier echt geleerd hoe ik gereedschap goed kan gebruiken. Als iets niet loskomt, zijn er altijd trucjes die je kunt toepassen.’ Jarno bevestigt dit en voegt toe: ‘Je leert handige manieren hoe je dingen kunt demonteren.’ Hij vond vooral het bedienen van de grote kraan om deksels van de machine te halen interessant.

Zowel Thijn als Ruben kunnen zich voorstellen dat ze in de toekomst bij Noordgastransport gaan werken. De stage heeft ze een goed beeld gegeven. Hoewel Jarno het ook leuk en interessant vond, ligt zijn hart meer bij het monteren van auto’s.

Ronald Klip vond het geweldig om met deze jongens te werken. Hij hecht veel waarde aan stages voor jongeren. ‘Een stage biedt een goede gelegenheid om te ontdekken wat ze wel en niet willen voor hun vervolgopleiding. Er waren twee of drie jongens die zonder twijfel langer hadden willen blijven als ik ze dat had gevraagd.’ Hij wil de jongens echter wel meegeven dat ze zich bewust moeten zijn van veiligheid op de werkvloer: ’Veiligheid staat voorop. We doen het veilig of we doen het niet.’

Ronald kijkt er naar uit om volgend jaar opnieuw leerlingen uit te nodigen voor een stage bij Noordgastransport.

Media
  • De stagesnuffelaars op een rij
  • Stage Uithuizen 1
  • Stage Uithuizen 2
  • Stage Uithuizen 3
  • Stage Uithuizen 4

Contactgegevens