De spiegel uit het verleden….

Drie leerlingen over het theaterspektakel in Uithuizen

Theaterspelen in een oude heerd. Leerlingen van het Hogeland College in Uithuizen laten die kans niet lopen, maar spannend is het wel: ‘Ik weet dat iedereen naar mij luistert en als ik iets fout doet, dan ziet iedereen dat’.

Elke is 12 jaar en zit in klas 1TL. Ze vertelt enthousiast hoeveel zin ze heeft in het spelen van haar rol. Ze speelt een leerling in een schoolklas die op bezoek gaat naar boerderij Tocamaheerd. Ze is een beetje een nerd en wordt gepest. De rol vindt ze niet heftig om te spelen: ‘ik weet dat het niet echt is’ zegt ze vol overtuiging. Vervolgens is ze uitgebreid aan het vertellen wat er precies wordt gezegd in bepaalde scenes. Leren van tekst lukt haar dus al aardig!

Ook Pepijn gaat het leren van tekst goed af. Pepijn is 13 jaar en zit in klas 2TL. Hij vertolkt een rol van een boef mag die zich toevallig ook op Tocamaheerd bevindt. Vorig jaar heeft hij ook al meegedaan met het theaterspektakel en hij vond het zo leuk dat hij nog een keer mee wilde doen. Hij kijkt alleen op tegen het wisselen van de headsets tijdens de show. Er zijn meer dan 50 spelers en maar 14 headsets. Maar dat komt met veel oefenen vast goed.

In het verhaal komen de karakters van Elke en Pepijn terecht in het jaar 1912 bij de familie Dojes en hun personeel. Annemijn is daar een dienstmeisje. Annemijn zit ook in klas 2TL en heeft net zoals Pepijn ervaring in het vorige theaterspektakel. Dit jaar ging het voor Annemijn wel net iets anders: ‘Ik had mij toen voor de grap opgegeven en het bleek heel leuk te zijn.’ Annemijn heeft zelfs de kans om haar hobby in het stuk te laten zien. Ze heeft lang op dansen gezeten en nu mag ze dit jaar weer dansen in het stuk.

Op dit moment repeteren ze twee keer in de week op school. Nog heel even en ze mogen repeteren in de Tocamaheerd. Daar hebben ze alle drie zin in. En hun favoriete scenes? Die houden we nog even geheim.

De spiegel uit het verleden… speelt op donderdag 13 en vrijdag 14 april in de schuur van Huize Tocama, Dingeweg 3 Uithuizen. Een groots opgezet theaterspektakel, waarin maar liefst 50 enthousiaste leerlingen en docenten meedoen, onder de leiding van docent en schrijver Frouwke Dijkhuis.

Data: 13 & 14 april
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Huize Tocama, Dingeweg 3 Uithuizen
Tickets: Verkrijgbaar bij Primera Uithuizen à 5 euro

Media
  • Theaterspektakel Uithuizen

Contactgegevens