Bezoek aan het Teylers Museum in Haarlem

In Atheneum 6 behandelen we dit jaar voor het eerst in de NLT lessen het onderwerp Wetenschapsgeschiedenis. Als onderdeel van het programma heeft de A6 NLT groep op 14 januari een bezoek gebracht aan het Teylers Museum in Haarlem. Dit is het eerste en het oudste museum van Nederland en is ontstaan in 1784 vanuit het ideaal van de Verlichting om een vruchtbare samenwerking tussen (natuur)wetenschap en kunst tot stand te brengen. Er is een uitgebreide schilderijencollectie te zien, samen met een grote verzameling fossielen, edelstenen, mineralen en munten. Maar we kwamen voor de historische natuurkundige instrumenten, met als hoogtepunt de enorme elektriseermachine van Van Marum. Met een replica konden vonken van zeker 20 centimeter gemaakt worden.

We bezochten de werkkamer van professor Lorentz, met een foto van Einstein op het bureau. Verder kwamen we voor historische experimenten. De leerlingen konden zelf belangrijke proeven uit de negentiende eeuw nadoen, waaronder de fameuze proef van Ørsted. Deze toont aan dat een elektrische stroom een magneetveld opwekt en is daarmee het fundament van de elektrificering van onze huidige maatschappij. Daarnaast konden de leerlingen onder meer de zuil van Volta nabouwen (de eerste chemische batterij) en de werking van een gelijkstroom dynamo bestuderen.

Na afloop brachten we kort een bezoek aan het St. Bavokerk in hartje Haarlem alwaar leerlingen een correcte schatting maakten van de toonhoogte van de langste pijp van het orgel, namelijk 10 Hz. In de kerk hing ook een slinger van Foucault, die de rotatie van de aarde aantoont, maar helaas, die hing stil.
Media
  • Teyler museum 2
  • Teyler museum 3
  • Teyler museum 4
  • Teyler museum

Contactgegevens