2.1 Havo, vwo, vwo-plus

Geplaatst in: 02. Warffum: onderwijs

Kernwaarden

Onze kernwaarden zijn: initiatief, keuzevrijheid en verantwoordelijkheid. We vinden het belangrijk om je goed voor te bereiden op jouw toekomst. Daarom leren we je om initiatief te nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Omdat je in het echte leven voor veel keuzes komt te staan, vinden we het belangrijk dat je leert hoe je daar mee om kunt gaan. Daarom krijg je keuzevrijheid in je rooster en in je lessen.

Brugklas

Op Het Hogeland College in Warffum hebben we een tweejarige brugklas havo, havo/vwo en een vwo/vwo-plus klas. In het derde leerjaar ga je naar de havo of het vwo. We willen jou kansen bieden en daarom zetten we in op heterogene brugklassen, waarin havo- en vwo-leerlingen in één klas zitten. Op deze manier kun je je in de loop van de brugklas ontwikkelen tot het niveau dat bij je past. We onderzoeken ook de mogelijkheid om de komende jaren de heterogene brugklas te verlengen tot en met het derde leerjaar.

Havo

In de eerste twee leerjaren bieden we wanneer dit nodig is voor de havo-stroom de mogelijkheid om extra lessen taal en rekenen te volgen. Het vakkenpakket is hetzelfde als dat van de havo/vwo-klassen. De toetsen zijn op havo-niveau. Met goede resultaten kun je doorstromen naar een havo/vwo-klas. Met een havo-diploma kun je naar het hbo (hoger beroepsonderwijs).

Havo/vwo

Met een vwo-, havo/vwo- of havo-advies kun je naar de havo/vwo-brugklas. Bij een havo-advies letten we extra goed op de plaatsingswijzer en het advies van je basisschoolleerkracht. In de havo/vwo-brugklas wordt gebruik gemaakt van havo/vwo-methodes. Op de belangrijkste toetsen krijg je een apart havo- en vwo-cijfer. Gaat het goed, dan kun je, ook tijdens het schooljaar, opstromen naar vwo-plus. Het is ook mogelijk om (tijdelijk) over te stappen naar de havo-groep. Met een vwo-diploma kun je naar de universiteit (wetenschappelijk onderwijs) en het hbo (hoger beroepsonderwijs).

Vwo-plus

Voor vwo-plus heb je een vwo-advies nodig. Daarnaast telt ook het advies van je basisschoolleerkracht en je ouders. In het kort betekent vwo-plus dat je aanvullend op de andere lessen Latijn en Science & Society (S&S) volgt. Gedeeltelijk volg je een versneld lesprogramma voor Engels, Nederlands, Frans en wiskunde. In de onderbouw krijg je Latijn. Daar kun je in de bovenbouw ook examen in doen.